Att lyssna på skräckböcker som ljudbok är verkligen läskigt och spännande. Många söker sig till skräcklitteratur för att hitta lite mer spänning i vardagen. Läs mer om det här och få tips på några böcker som passar utmärkt att lyssna på!

ljudbokOavsett årstid känns det alltid skönt att sjunka ned i favoritfåtöljen, plocka fram hörlurarna och förflyttas till en annan värld genom att lyssna på en ljudbok. Särskilt berättelser inom skräckgenren är lyckade som ljudbok: faktiskt är det mycket läskigare att lyssna på dessa bloddrypande romaner än vad det är att läsa dem själv. Anledningen är antagligen:

  • att du som lyssnare bygger upp en förväntan om att bli skrämd genom en mystisk läsarröst
  • ljudeffekter som får dig att hoppa till
  • du väljer inte den ”takt” du vill bli skrämd i, som när du läser en bok.

Och du – missa inte att du under en period har möjlighet att avnjuta gratis ljudböcker genom smidiga mobilappar.

Här nedan följer ett par tips på ljudböcker som passar lika bra att lyssna till en sommarnatt som en blåsig höstkväll.

Salem’s Lot av Stephen King

Du vet ju att vampyrer inte finns på riktigt. Eller? Skräckmästaren Stephen King gör dock ett otroligt bra jobb med att övertyga om motsatsen i romanen Salem’s Lot, som utspelar sig i den lilla staden med samma namn i den amerikanska delstaten Maine. När det gamla huset Marsten House som i många år stått utan ägare, plötsligt blir sålt till två främmande herrar som samtidigt öppnar en antikaffär i staden – ja, då börjar saker hända. Ett barn försvinner spårlöst och hans bror avlider några dagar senare av till synes blodbrist. Fler personer försvinner, men gemensamt för dem alla är att de kommer tillbaka – som vampyrer. Rysligt spännande och ett mästerverk till vampyrroman!

The Exorcist av William Peter Blatty

De som sett filmen Exorcisten med Max von Sydow i rollen som präst vet precis hur spännande berättelsen är. Att höra den berättas är minst lika läskigt som att se filmen. Den 12-åriga flickan Regan ändrar gradvis beteende och föräldrarna, inklusive de läkare som engageras, har inget svar på vad som händer eller varför. Det är först när kyrkan inblandas som de närmar sig orsaken: Regan är besatt av en ond ande som måste drivas ut för att rädda hennes liv.