Hört talas om chipskontrollanter, klimatrevisorer, kulturflätare och Netflix-taggare? Det är bara några av de mystiska jobben som faktiskt finns där ute. Så när du ska välja karriärväg finns massor av jobb att välja på – här kommer några tips på yrken du kanske inte visste fanns.

Det finns en rad yrkestitlar därute som du kanske inte tänkt på att de existerar, men när du väl vet att rollen finns till så förstår du det självklara i det. Exempelvis ett produktionsbolag som producerar reklamfilm och kampanjmaterial till olika företag skulle säkerligen inte klara sig speciellt bra om de inte hade professionella retuschörer som skapar perfektion i de foton som bolaget producerar. Eller hur? Samma är det för företag som producerar andra saker. Tror du till exempel Estrella och OLW skulle vara så populära chipsproducenter som de är idag om de inte hade anställda chipskontrollanter som får betalt för att testa chipsens kvalitét genom att smaka på dem?

Udda yrken du kan göra karriär inom

I framtiden kommer vi behöva en rad olika nya yrkesroller på grund av den digitala utvecklingens framfart. Några titlar som bland annat Svenska Dagbladet listar är till exempel Distansare, Gig-manager och Kulturflätare tillsammans med Robotpersonlighetsdesigner, Klimatrevisor och Vertikalodlare. Så du som våndas över vilken karriär du ska satsa på har massor att välja på, även om jobben som nämnts kanske inte är aktuella än på ett par år. Men det finns inget som säger att du inte kan byta senare i livet!

Redan idag kan du dock ta dig an titeln som Netflix-taggare eller professionell sovare, för dessa udda drömjobb finns redan och innebär att du för betalt för att titta på film eller för att sova. Till exempel vad som ingår i en Netflix-taggares roll är att se innehållet hos streamingtjänsten och sedan just tagga materialet du tittat på med olika nyckelord s att andra kan öka fram serien eller filmen på ett logiskt vis. Och professionell sovare, ja du sover och får betalt för att forskare får mäta olika värden – helt klart väl värt pengarna.