Vad som egentligen händer efter döden är det ingen av oss som vet. Det är just detta som gör en av de mest naturliga sakerna vi kan vara med om så mystisk. Även om vi inte vet vad som händer den vi står nära som går bort finns det en del saker vi efterlevande måste ta tag i. Här får du veta mer om vad du behöver göra när någon dör. 

Den mystiska döden kan komma som en chock för dig som är närstående och blir kvar, trots detta finns det en hel del du behöver ta tag i relativt snabbt. En begravning måste ske inom en månad från det att personen har gått bort och det är mycket som behövs planeras. Det lättaste är att anlita en begravningsbyrå som kan hjälpa dig och guida dig genom hela processen.

Planera en begravning

begravningSom närstående kan det för det första vara en bra idé att kolla upp om den avlidne har lämnat önskemål om sin begravning i det så kallade Vita Arkivet. Har hen inte det är det upp till dig att ta besluten. Först och främst behöver du bestämma dig för om personen ska kremeras eller gravsättas. För att kunna göra detta behöver du få ett intyg från Skatteverket.

Om den döde ska begravas i kyrkan behöver du kontakta Svenska Kyrkan och församlingen där du vill att personen ska begravas. Efter detta börjar du planera begravningen genom att träffa prästen och berätta hur begravningen och ceremonin ska utföras.

Begravning under Corona

Coronapandemin har förändrat möjligheterna för en vanlig begravning då det numer endast är 20 personer tillåtna i kyrkan. Istället har kyrkan börjat livesända begravningar så att alla nära och kära ska en möjlighet att få säga adjö. Tillsammans med en begravningsbyrå hjälps ni åt att planera en coronasäker begravning.