Visste ni att man under järnåldern använde presenter och gåvor som ett sätt att skapa allianser och undvika krig? Även på järnåldern manifesterades makt genom exklusiva ägodelar – och generositeten avspeglade ens oändliga rikedomar. Forskare har idag hittat stora hallar som kan ha använts av maktens elit enkom för gästabud och fester där gåvor delades ut. 

Att hitta exklusiva, praktiska, snygga eller roliga presenter på järnåldern var något som den mäktiga eliten hade som heltidsjobb. Här garanterade man egendom och arv genom att visa sig generös och skapade allianser med gåvor. Järnåldern, som annars brukar ses som en av människans mest tumulta och krigiska period, verkar även ha varit fylld av fredsskapande fester.

Idag är presenter en självklarhet

Små symboliska gåvor använder den moderna människan för att visa uppskattning för någon annan. Det är ett sätt att knyta band, hedra någon som fyller år – men resterna av järnålderns seder kanske ligger kvar? Att ge en gåva till någon kan ses som ett fredsskapande, ett sätt att knyta en vänskap eller allians närmare och är ett sätt att också manifestera sin egen generositet på. Finns det kanske, precis som på järnåldern, en gnutta baktanke med en present? Kan det vara så att vi ibland ger presenter och visar vår generositet, för att vi förväntar oss något tillbaka nästa gång? Hur som helst är det otrevligt i nästan alla sammanhang att inte komma med åtminstone en symbolisk gåva!

Eller…?

Men hur är det egentligen med att ge gåvor över institutioner? En vanlig sed är till exempel att ge lärare och pedagoger små gåvor vid skolavslutningar. Många kommuner inför faktiskt en policy för att man inte ska ge lärare presenter och gåvor. Man menar att det går emot den kostnadsfria skolan och att man inte vill riskera att bli anklagad för mutor. Kanske räcker det med en kram och några väl valda ord, för att läraren ska få energi att komma tillbaka nästa år?

Att hitta presenter till en fantasynörd

En fantasynörd har ofta mycket specifika preferenser på vad den vill ha. Ofta kan den till och med vara den enda som vet exakt var man får tag på alla dessa rariteter och kultiga föremål. Är du själv inte så insatt i dens specifika intresssen gör du kanske bättre i att köpa något mer neutralt – en fantasynörd kan nämligen döma dig på förhand om du köper något som inte alls stämmer in på vad den gillar. För någon utomstående kan intressen se ut att vara liknande, men för den insatta är det oftast otroligt nischat. Känner du till exempel någon som gillar anime så betyder det inte att den gillar Sailor Moon för det, så att säga…

Fundera istället på vad personen kan ha glädje av. Till exempel uppskattar de flesta praktiska köksprylar, roliga muggar och något som kanske alla älskar att få är förstås ätbara saker! En rolig present kan vara en kudde med ett symboliskt budskap eller liknande. Håll dig helt enkelt borta från att matcha personens intresse om du själv inte är insatt i det – och rör dig till universella saker som de flesta skulle gilla att få!