barn som läser fantasyFunderar du på vad du ska ge ditt eller någon annans barn i present? I dagens samhälle har många barn mängder av leksaker redan nu. Det kanske är utmanande att lyckas hitta något som de inte redan har. Men då finns det en annan väg att gå. En av de största gåvorna du kan ge ett barn är nyckeln till en annan värld. Ge dem möjligheten och förmågan att drömma sig bort i en bra bok.

Fantasyserier för barn och ungdomar

Genrer som ofta uppskattas av barn är fantasy och science fiction. Med sina fortfarande öppna sinnen uppskattar de och tar lätt till sig en ny värld i en bok. Tre populära fantasyserier för barn som du hittar i bokhandeln är följande.

  • PAX-böckerna. En bokserie med 10 spännande böcker där du får följa bröderna Alrik och Viggo som visar sig vara utvalda för att försvara ett magiskt bibliotek mot en rad onda väsen.
  • Percy Jackson. Percy Jackson-serien innehåller fem böcker. Här får du följa Percy som är en 12-åring. Han har alltid trott att han är en vanlig 12-åring tills han får reda på att han är son till en gud. Han dras då in i en intensiv kamp mot det onda.
  • Harry Potter. Den klassiska serien med Harry Potter-böcker känner de flesta till. Här får du följa Harry och hans vänner under sina år på den magiska skolan Hogwarts. Parallellt med sin undervisning behöver de hjälpa till att bekämpa onda krafter under ledning av Voldemort. En kamp som emellanåt blir på liv och död.

Du kan hitta mer presenttips än dessa serier på nätet. Om du vill hjälpa ditt barn hitta förebilder kan du även fråga efter exempelvis kvinnliga hjältar. Det kan vara ett sätt att bygga självkänsla och förtroende i barn. Det finns även mycket bra ungdom och barnlitteratur på engelska, så om ditt barn har bra betyg i engelska kan du även uppmuntra detta genom att ge hen böcker på engelska. På engelska kallas ungdomsböcker oftast för ya eller young adult.

Välj en bok som passar barnet

När du ska välja en bok eller bokserie för ett barn bör du hitta en som passar barnets ålder och intressen. Hittar du rätt ålderskategori kommer språkbruket att passa barnet det gäller. Blir det för svårt språk är det lätt att barnet ger upp och lägger ifrån sig boken.

Du bör även fundera över barnets intressen. Är barnet nyfiket på övernaturliga väsen, skräckberättelser, magi eller något annat? Oavsett vilket så lär du kunna hitta en bok eller bokserie som knyter an till barnets intresse och det därmed är lättare för barnet att ta till sig berättelsen. Ta hjälp av personalen i bokhandeln eller sök på nätet för att hitta något som passar. Om ditt barn ofta är på biblioteket kan du även fråga din lokala bibliotikarie om tips utifrån vad ditt barn redan läser.